Η σημασία της άσκησης κατά την εγκυμοσύνη

Στη διαδικτυακή εκδήλωση "Στρογγυλεμένες κοιλιές", που έλαβε χώρα στις 14 Μαρτίου 2024, ο Alja Malis, ιδρυτής της Vadbena Klinika και ειδικός στην κίνηση και την αναπνοή, παρουσίασε εκ μέρους της LELOSI, μία ομιλία τονίζοντας τα βασικά οφέλη της φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Μοιράστηκε πολύτιμες συμβουλές για το πώς να παραμείνετε ενεργοί κατά τη διάρκεια αυτής της ζωής.

Πόσο δραστήρια πρέπει να είναι ιδανικά η έγκυος;

Ο Alja Malis, ιδρυτής της Vadbena Klinika και ειδικός στις κινήσεις και την αναπνοή, σημείωσε ότι οι περισσότερες έγκυες αρχίζουν να ασκούνται στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά καλό είναι να ξεκινούν νωρίτερα, επειδή οι ασκήσεις είναι πλήρως προσαρμοσμένες σε αυτές και επειδή το σώμα μας είναι γενικά σχεδιασμένο για την πορεία, μέχρι την εγκυμοσύνη. ''Γενικά, καθόμαστε πολύ και είμαστε σε αναγκαστικές στάσεις. Αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επομένως, πρέπει να αρχίσουν να κινούνται το συντομότερο δυνατό με τον κατάλληλο τρόπο, καθώς αυτό ωφελεί τόσο τον εαυτό τους όσο και τη θέση του μωρού.'' Φυσικά, είναι καλό για τις γυναίκες να είναι δραστήριες ακόμη και πριν. Πρότεινε στις έγκυες γυναίκες να περπατούν πολύ, να διαλογίζονται και να κάνουν κάποιες ασκήσεις διατάσεων. Η άσκηση είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Στη Vadbena Klinika, οι έγκυες γυναίκες δεν θα κάνουν άρση βαρών με κάθισμα, αλλά θα συμμετάσχουν σε ένα ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας του σώματός τους για τον τοκετό. Βοηθούν επίσης σε διάφορα ζητήματα—πυελικούς πόνους και άλλα. Για όποιον ασκείται, η ανάρρωση μετά τον τοκετό μπορεί επίσης να είναι πιο γρήγορη.

Μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης της εγκυμοσύνης, δεν ασκήθηκε πολύ. Στην πραγματικότητα, εκείνη ήταν η πρώτη φορά που ξεκίνησε το ταξίδι της στο fitness. Και πράγματι, είχε πολλά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης, σχεδόν στα 40 της, δεν αντιμετώπισε κανέναν πόνο γιατί ήταν ενεργή στην άθληση.

Ποια είναι τα πιο κοινά λάθη στην άσκηση που κάνουν οι έγκυες γυναίκες;

Ο Alja Malis τόνισε ότι το πιο κοινό λάθος είναι η έναρξη της άσκησης πολύ αργά. Ένα άλλο λάθος είναι ότι όσοι ήδη παρακολουθούν μάθημα γυμναστηρίου ή κάποια άλλη μορφή άσκησης, συνεχίζουν με την ίδια ρουτίνα. Οι ασκήσεις, ωστόσο, δεν είναι προσαρμοσμένες. Ίσως είναι καλύτερο να μην κάνετε καθιστικές ασκήσεις, σανίδες, υπερβολικές ασκήσεις ή να σηκώνετε βάρη. Αναφέρθηκε ότι η απαίτηση για καρδιαγγειακή άσκηση δεν συνιστάται, ή θα πρέπει να είναι σε ένα επίπεδο που να μπορούν ακόμα να μιλούν και να αναπνέουν από τη μύτη τους χωρίς να πάρουν πολύ από την αναπνοή.

''Στο πρώτο τρίμηνο (ακόμη και τον πρώτο μήνα), εμφανίζεται η λεγόμενη οργανογένεση, όπου λαμβάνει χώρα ο σχηματισμός οργάνων, και αυτή τη στιγμή, αυτό που συμβαίνει με την έγκυο είναι πολύ σημαντικό. Δεν πρέπει να το παρακάνουν, καθώς η άσκηση είναι άγχος - είναι καλό άγχος. Ωστόσο, η ίδια η άσκηση απελευθερώνει αδρεναλίνη, κορτιζόλη, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού''

Πότε συνιστάται η έναρξη της άσκησης μετά τον τοκετό;

Μια γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει την άσκηση μετά από γυναικολογική εξέταση, η οποία λαμβάνει χώρα μια φορά μετά τον τοκετό. Στη συνέχεια, τους λένε αν όλα είναι εντάξει. Ωστόσο, ο γυναικολόγος δεν ελέγχει την κατάσταση των μυών του πυελικού εδάφους, την κατάσταση του διαχωρισμού των κοιλιακών μυών ή το πόσο τα όργανα μπορεί να έχουν χαλάσει. Οι διαφορές δεν λαμβάνονται υπόψη, είτε είναι άνω των 40 ετών είτε μετά βίας 20, είτε θηλάζει, είτε έχει πυελοπονία σε εγκυμοσύνη ή καισαρική τομή. Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ο ειδικός είπε ότι στην πραγματικότητα, μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει να ασκείται την πρώτη μέρα μετά τον τοκετό, αλλά αυτό σημαίνει ότι κάνει ασκήσεις αναπνοής. Αυτές είναι ασκήσεις όπου οι βαθείς μύες ενεργοποιούνται απλώς με την αναπνοή. Σε αυτές τις πρώτες δοκιμές, μαθαίνουν επίσης πώς να σηκώνονται σωστά από το κρεβάτι, πώς να σηκώνουν σωστά ένα παιδί. Ακόμα και όταν σηκωθείτε, πολεμάτε τη βαρύτητα. Πρέπει να σηκωθείτε σωστά και να κάνετε "babyhandling". Ο σωστός τρόπος είναι να εκπνέεις πριν την ανύψωση. Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν στις πρώτες θέσεις. Όταν φτάσουν στους τελευταίους μήνες, συνιστούμε να κάνουν μεταγεννητική άσκηση, όχι ακραία, ειδικά κατά την περίοδο που θηλάζουν ακόμη. Αν και μπορεί να μην αισθάνονται άμεσες συνέπειες, συνιστάται να μην επιλέγουν τις ακραίες ασκήσεις, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα, όπως πρόπτωση πυελικών οργάνων, ακράτεια ή πόνο στην πλάτη, κατά τη διάρκεια ή μετά από επόμενες εγκυμοσύνες.

Πώς μπορεί μια μητέρα να ελέγχει τον εαυτό της;

Η Alja Malis είπε ότι μπορεί να παρατηρήσουν ότι η κοιλιά τους παραμένει μεγάλη μετά τον τοκετό, σαν να είναι ακόμα στον τρίτο, τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης. Το βράδυ, η κοιλιά είναι μεγαλύτερη. Μπορούν να κάνουν μια δοκιμή με το να στέκονται ή να γονατίζουν, να γέρνουν προς τα πίσω και να κοιτούν προς τα κάτω για να δει την κοιλιά προς τα έξω. Αυτό είναι ένα από τα σημάδια. Μερικές φορές, το ζαρωμένο δέρμα στην κοιλιά είναι ορατό, σαν να μην είναι μέρος της κοιλιάς, και στη συνέχεια, κάτι δεν πάει καλά. Ένα άλλο σημάδι είναι το αίσθημα έλλειψης δύναμης, ιδιαίτερα όταν σηκώνετε ή κρατάτε ένα παιδί.

Ποιες ασκήσεις μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου;

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, συμμετείχαν και έγκυες γυναίκες και έθεσαν τις ειδικές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Ένας από αυτούς ενδιαφερόταν για το αν θα μπορούσατε να κάνετε ασκήσεις κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου. Οι γυναικολόγοι δεν συνιστούν την άσκηση, αλλά σύμφωνα με την Alja Malis, αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο. Πράγματι, δεν γνωρίζουν ποιες ασκήσεις θα ήταν κατάλληλες και ποιες όχι, επομένως προτιμούν να πουν ότι δεν υπάρχει κατάλληλη άσκηση. Ωστόσο, στη Vadbena Klinika, έχουν ασκήσεις για γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, οι οποίες μπορούν να εκτελεστούν με ασφάλεια: ξαπλωμένη, στο πλάι, ώστε να δημιουργείται ελάχιστη πίεση στην περιοχή της κοιλιάς. Μπορούν να εκτελέσουν ορισμένες αναπνευστικές ασκήσεις. Μπορούν επίσης να κινητοποιήσουν την άρθρωση του ισχίου, τη λεκάνη, τα οστά της λεκάνης για να γνωρίζουν τη στάση τους, την κοιλιά τους, για να προετοιμαστούν για τον τοκετό. Είναι επίσης σημαντικό να μην κάνουν περπάτημα για πολλή ώρα, αλλά να το χωρίσουν σε δύο ή τρία μέρη και να περπατήσουν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ίσως 20 λεπτά, και μετά να καθίσουν.

Μπορεί να προληφθεί η ανάπτυξη της χαλάρωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σύμφωνα με τον Alja Malis, η ανάπτυξη της χαλάρωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προληφθεί. Κάποια το είχε κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης της, αλλά είχε εξαφανιστεί την ώρα του τοκετού. Αυτό είναι σπάνιο φαινόμενο. Πράγματι, πολλά μπορούν να γίνουν για την πρόληψη της αύξησης της χαλάρωσης. Στη Vadbena Klinika, το κάνουν αυτό με τρεις τρόπους, δηλαδή με ειδικές ασκήσεις για τον εν τω βάθει κοιλιακό μυ (βασικά προσθέτοντας χώρο στους πλάγιους κοιλιακούς μύες και έτσι ανακουφίζοντάς τους). Ένας άλλος τρόπος περιλαμβάνει την εκμάθηση του σωστού τρόπου για να σηκωθείτε, να είστε όρθια και να αναπνεύσετε σωστά ενώ το κάνετε. Η τρίτη μέθοδος είναι η χρήση της κινησιοταινίας, η οποία παρέχει καλύτερη ιδιοδεκτικότητα, καλύτερη επίγνωση του σώματος, αυξημένη ροή αίματος και λίγη υποστήριξη.

Είναι σημαντικό οι ασκήσεις Kegel να εκτελούνται σωστά ή είναι απλώς αρκετή;

Όταν αναφέρουμε με τις ασκήσεις Kegel, φανταζόμαστε ότι σφίγγουμε τους μυς. Ωστόσο, οι μύες του πυελικού εδάφους πρέπει να λειτουργούν σαν τραμπολίνο: θα πρέπει να τεντώνονται με ελαστικότητα κατά την εισπνοή και να ανεβαίνουν κατά την εκπνοή. Και τα δύο είναι συσπάσεις και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά. Δηλαδή, πρέπει να μπορούμε να χαλαρώσουμε τους μύες του πυελικού σημείου με την εισπνοή, γιατί στη συνέχεια τεντώνονται και να τους ενεργοποιούν με την εκπνοή και να σφίγγονται. Με αυτόν τον τρόπο, παραμένουν ελαστικά. Στη Vadbena Klinika, έχουν θεραπευτικές μπάλες μασάζ με τις οποίες κάνουν μασάζ στο πυελικό σημείο. Μερικές ασκήσεις περιλαμβάνουν τη χαλάρωση και τη σύσπαση των μυών. Είναι πολύ σημαντικό να ενεργοποιείτε τους μύες του πυελικού σημείου, επειδή επιτυγχάνεται η ελεύθερη ενεργοποίηση του κοιλιακού μυός.

Τι γίνεται με την άσκηση με μικρό μήκος τραχήλου;

''Πρέπει να προσέχετε να μην αυξήσετε την κοιλιακή πίεση και να κάνετε κυρίως ασκήσεις καθισμένοι, ξαπλωμένοι. Παράλληλα, μπορείτε να παρατηρείτε τι συμβαίνει. Οι ασκήσεις είναι πολύ ήπιες: κινείτε ένα πόδι, το ανεβάζετε, εκπνέετε ελαφρά, ενεργοποιούνται έτσι οι μύες ελαφρά. Θα πρέπει να κάνετε ασκήσεις αναπνοής γιατί η αναπνοή ενεργοποιεί τους βαθείς μύες.''

Άσκηση μετά από καισαρική τομή

Ο ειδικός πιστεύει ότι η περιοχή μετά από μια καισαρική τομή παραβλέπεται πολύ, κανείς δεν απευθύνεται πραγματικά σε ουλές, δεν αρκεί η γυναίκα απλώς να απλώνει κρέμες στην επιφάνεια. Στην περιοχή πρέπει να γίνετε μασάζ - από τον εαυτό του για έναν επαγγελματία. Μετά τη δεύτερη καισαρική τομή, η περιοχή μπορεί να καταλήξει σε ορθή διάσταση, η οποία εμποδίζει τη σωστή λειτουργία των κοιλιακών μυών και μπορεί να οδηγήσει σε ένα είδος απόφραξης της λέμφου. Μπορούν να κάνουν όμοιες ασκήσεις, απλώς πιο αργά, με περισσότερη ευαισθησία. Οι ειδικοί συνιστούν να ακούτε το σώμα σας.

Άνεση με ρούχα κατά την άσκηση

Ο ειδικός εξήγησε γιατί μια έγκυος χρειάζεται να σκέφτεται την άνεση του ρούχου κατά τη διάρκεια της άσκησης και γενικά παντού. Τόνισε δύο σημεία—δεν πράγματα είναι μόνο σημαντικό να έχουν τα ρούχα, να είναι άνετα γύρω από την κοιλιά αλλά και γύρω από τους μηρούς, καθώς εδώ βρίσκεται το διάφραγμα, ο κύριος αναπνεόμενος μυς. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν είναι καλό να φοράτε άκαμπτους στηθόδεσμους με κάτω μπανέλες, επειδή το διάφραγμα δεν έχει πού να υποχωρήσει για το έμβρυο, το έμβρυο δεν έχει τη σωστή θέση και μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με την ευθυγράμμιση κάποιων οργάνων. Συνιστάται οι έγκυες γυναίκες να φοράνε μαλακά και ελαστικά ρούχα που προσαρμόζονται στην κοιλιά της εγκυμοσύνης, όπως τα κολάν LELOSI. Αυτά είναι υπέροχα γιατί συρρικνώνονται με την κοιλιά μετά τον τοκετό. Ταυτόχρονα, όταν οι γυναίκες έχουν χαλαρή κοιλιά, το κολάν LELOSI παρέχει ήπια υποστήριξη. Ο ειδικός δεν συνηγορεί υπέρ των κορσέδων, καθώς δεν δίνουν μεγάλη ευελιξία στους μύες. Τα κολάν LELOSI, ωστόσο, παρέχουν ακριβώς την ελάχιστη υποστήριξη, ειδικά μετά την τρίτη, τέταρτη εγκυμοσύνη. Παραδέχτηκε ότι είναι μεγάλη πρόκληση στην αγορά να βρεις προϊόντα που θα ταιριάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Στο LELOSI, έχουμε εξετάσει όλες αυτές τις προκλήσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Στην πλούσια συλλογή ρούχων μας, έχουμε προσθέσει το Matylda κολάν και το Bluebell κολάν.

Το Matylda κολάν and Bluebell κολάν είναι η τέλεια επιλογή για τις έγκυες γυναίκες και όλες τις γυναίκες με επίκεντρο της άνεση και το στυλ. Η εξαιρετική ελαστικότητα επιτρέπει την απεριόριστη κίνηση κατά τη διάρκεια της άσκησης και άλλες δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς. Το αναπνεύσιμο υλικό και η ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας εξασφαλίζουν φρεσκάδα και άνεση, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Η ψηλή μέση, η οποία μπορεί να διπλωθεί, παρέχει ήπια υποστήριξη στην κοιλιά, η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Αυτά τα κολάν είναι προσαρμόσιμα, άνετα και εκλεπτυσμένα, καθιστώντας τα εξαιρετική επιλογή για κάθε περίσταση.

Σε συνεργασία με την Alja Malis από τη Vadbena Klinika, η LELOSI εύχεται στις μελλοντικές μητέρες μια ευτυχισμένη και υγιή εγκυμοσύνη γεμάτη πολύτιμες στιγμές. Η μητρότητα να είναι γεμάτη αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό σου.

Προετοιμασία: Nikolina Koljanin